De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdagochtend opnieuw stevig omlaag. Het verzoek van Griekenland om de betalingen aan het IMF uit te stellen zorgde voor onrust op de financiële markten. Ook werd gewacht op het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat later op de dag verschijnt.

,,Beleggers smachten naar het einde van het gesteggel over Griekenland, maar dat is nu weer vooruitgeschoven tot eind deze maand. Ook zet Griekenland de boel verder op scherp met geluiden over nieuwe verkiezingen. Verder wordt uitgekeken naar het banencijfer uit de VS, aangezien dat één van de speerpunten is van het rentebeleid van de Fed”, aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 1,1 procent lager op 480,12 punten. De MidKap verloor 1,6 procent tot 730,06 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten 0,7 tot 1,1 procent.

Griekenland

De hoofdindex in Athene leverde 3,8 procent in. Griekenland heeft een verzoek ingediend bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om de vier betalingen die deze maand op de rol staan te mogen bundelen. Het totaalbedrag van circa 1,6 miljard euro moet nu op 30 juni worden betaald. Ook dreigt Griekenland met nieuwe verkiezingen als de internationale geldschieters hun eisen niet matigen.

Grootste dalers in de AEX waren bierbrouwer Heineken, uitzender Randstad en industrieel toeleverancier Aalberts Industries met verliezen van meer dan 2 procent. Olieconcern Shell, verzekeraar NN Group en tankopslagbedrijf Vopak waren de enige stijgers met winsten tussen 0,1 en 0,4 procent.

Vodafone

In Londen won Vodafone 2,1 procent. Het Britse telecomconcern bevestigde gesprekken te voeren met Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo, over een mogelijke ruil van activiteiten. Over een volledige fusie, waar beleggers op hadden gespeculeerd, wordt volgens Vodafone niet gesproken.

De euro bleef vrijwel ongewijzigd op 1,1264 dollar. Op de oliemarkt werd gewacht op de uitkomsten van de vergadering van oliekartel OPEC in Wenen. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper op 57,64 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,4 procent tot 61,78 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl